Måske oplever du, at det er særligt svært i dine kærlighedsrelationer. Det er der en naturlig forklaring på og kan peges tilbage på, hvilket tilknytningsmønster du har med fra barndommen.
Ifølge Maslows behovspyramide ligger tryghed og tilknytning som nogle af de øverste og hermed vigtigste behov, som mennesket har.
Vores tilknytningsmønstre formes i barndommen og er den måde, hvorpå vi ubevidst forholder os til vores forskellige relationer fx partnere, børn, familie, venner, kollegaer og chefer m.fl.
Grundlæggeren af tilknytningsteorien er den engelske psykiater og psykoanalytiker John Bowlby, der undersøgte børn i efterkrigstiden, der havde været adskilt fra deres forældre. Han udviklede teorien om, at børn tidligt i livet har et dybt behov for at få tryghed og omsorg af deres nærmeste, som danner grundstenen for deres følelsesmæssige og sociale udvikling senere i livet.
Den amerikanske udviklingspsykolog Mary Ainsworth videreudviklede teorien til fire forskellige tilknytningsmønstre. De fire forskellige tilknytningsmønstre, hvoraf den ene er den trygge og de tre andre er utrygge mønstre, som er det undvigende mønster, det ambivalente/nervøse mønster og det desorganiseret tilknytningsmønster.
Den trygge tilknytning er kendetegnende ved, at de primære omsorgsgivere (mor/far eller fx en bedsteforældre) har været kærlige, stabile og nærværende gennem barndommen.
Ved det undvigende mønster er barnet blevet mødt med en følelsesmæssig lukkethed, afvisning. Ubevidst beslutter barnet at “jeg klarer mig selv”.
Det ambivalente/nervøse mønster, er kendetegnende ved at mor og far har været til stede for så at forsvinde igen. Barnet prøver at regne ud hvordan det kan få kærlighed og kontakt og tror det har noget med barnet at gøre.
Og endelig er det desorganiseret, hvor adfærden fra de primære omsorgsgivere har været skræmmende og uforudsigelig fx forældre der er misbrugere. Her har barnet ikke fået dækket sine behov for nærvær, kontakt eller beskyttelse.
Når vi bliver bevidste om vores tilknytningsmønstre, kan helingsprocessen starte. Vi kan begynde at folde barndommens historie ud og få en forståelse for hvilke mønstre og overbevisninger der er taget med i voksenlivet og som forhindre gode og sunde relationer.
Comments